Ikke bli redd - bli en livredder!

Av Thomas Berg Green (Daglig leder), 16.10.2020

Ikke bli redd - bli en livredder!

Hvert år får 3700 mennesker i Norge hjertestans utenfor sykehus. I dag er det verdens hjerte- og lungeredningsdag! Vi har laget en kort instruksjonsfilm om hva du skal gjøre dersom du finner en livsløs person.

I snitt rammes ca. 10 personer av hjertestans hver dag, men kun 1-2 personer overlever. Selv om Norge har akuttmedisinsk beredskap i verdensklasse utgjør livreddende innsats eller bruk av hjertestarter fra de som tilfeldigvis befinner seg i nærheten ofte forskjellen på liv og død.

Sammen med Norsk Resuscitasjonsråd og Laerdal Medical har vi laget denne filmen for å vise at det er enkle tiltak som skal til for å redde liv.

Det viktigste du trenger vite om hjerte-lungeredning på 2 minutter

I dag foregår det en rekke gode initiativ for å fremme førstehjelpskunnskapen i hele verden. Et av disse er et digitalt kurs gjennomført av Stavanger Universitetssykehus. Lenken til dette kurset som er gratis finner du her: Restart a Heart Day 2020

Norsk Hjertestansregister ved Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (NAKOS) har nylig offentliggjort tall som viser at antallet personer som ble reddet av at førstehjelper benyttet hjertestarter før helsetjenesten ankom økte med 50 % fra 2018 – 2019. Dette er svært gledelig fordi man vet at halvparten kan overleve hjertestans hvis de får strømstøt innen 3 minutter. Likevel viser en landsomfattende undersøkelse gjennomført av NorStat på oppdrag fra Gjensidigestiftelsen i september 2020 at 6 av 10 ikke ville brukt hjertestarter ved gjenopplivning. 

Fagrådsleder og anestesilege Conrad Bjørshol i Sammen redder vi liv dugnaden sier det er liten nytte i å investere i, plassere ut og registrere tusenvis av hjertestartere hvis over halvparten av oss ikke tør å bruke den når det gjelder. Da risikerer vi at liv går tapt helt unødvendig.

Dagens hjertestartere er så enkle i bruk at de vil veilede deg og fortelle hva du skal gjøre, helst i kombinasjon med veiledning fra medisinsk nødtelefon 1-1-3.

1-1-3 sentralene i Norge har nøyaktig oversikt over hvor mer enn 6.000 hjertestartere er plassert utenfor sykehus. Dette skyldes at mange har vært flinke til å registrere sine hjertestartere i det offentlige hjertestarterregisteret www.113.no. Her er det trolig store mørketall og det anslås at det finnes et sted mellom 15 - 20.000 hjertestartere i Norge. Derfor bør du forsikre deg om din hjertestarter er registrert nettopp her og ikke i andre former for registre. Det er kun det offentlige hjertestarterregisteret som landets 1-1-3 sentraler har tilgang til.

392 personer overlevde hjertestans utenfor sykehus i minst 30 dager i fjor. I 34 tilfeller hadde pasienter fått støt fra en hjertestarter og var allerede gjenopplivet når ambulansen kom fram. Dette er en økning på 50 % sammenligned med året før. -Dette er en veldig positiv utvikling, og tyder på at tiltakene i førstehjelpsdugnaden gir resultater, sier Jo Kramer-Johansen ved legeambulansen i Oslo og Nasjonalt kompetansesenter for prehospital akuttmedisin.

Til slutt vil vi oppfordre deg til å lære førstehjelp! Førstehjelp skal bestå av enkle tiltak. Tiltak som kan bety forskjellen mellom liv og død. Delta på et førstehjelpskurs!

 

Kilde: "Sammen redder vi liv" - Dugnaden

          Norsk Hjertestansregister

          Gjensidigestiftelsen