Av Siw Lilly Osmundsen, 26.01.2016
Hjerte-Lungeredning med kombinasjon av brystkompressjoner og innblåsninger er fortsatt anbefalt medtode for gjenoppliving.
NRK slår i dag opp en sak "Anbefaler ikke lenger munn-til-munn" om at HLR kan utføres uten munn-til-munn innblåsninger. Frustrasjon og forvirring er resultatet, folk blir usikre på hva som gjelder og det kommer mange henvendelser til NFR og NRR. Riktig nok anbefales forenklet metoden med kun brystkompressjoner dersom innringer til 1-1-3 ikke har lært eller er villig til å utføre tradisjonell HLR. Det er bedre for en pasient å få kun brystkompresjoner, om alternativet er ingen gjennopplivningsforsøk før ambulanse ankommer. Vi vet at hvert minutt er dyrebart.
Artikkelen i NRK viser til de korrekte anbefalinger fra Norsk Resuscitasjonsråd, men det står som en kommentar helt nederst i artikkelen og folk flest får bare med seg overskriften. Retningslinjene som gjelder med 30 brystkompressjoner og to innblåsninger er i samsvar med European Resuscitation Council sine retningslinjer. Bakgrunnen for retningslinjene er et bredt forsknings- og fagmiljø.
Allerede i 2008 sendte Norsk Førstehjelpsråd og Norsk Resuscitasjonsråd ut pressemelding for å motvirke at munn-til-munn-innblåsinger ble undervurdert ved opplæring i HLR. I 2012 kom igjen en artikkel som mente dette var anbefalingen og ny pressemelding kom fra NFR/NRR , alikevel ser vi at vinklingen i dagen NRK-artikkel fremhever dette som anbefalt.
Bakgrunnen for artikkelen er fordi AMK i Vestfold og Telemark har gjort en lokal tilpasning i sitt område. Påstanden er at dette vil gagne befolkningen og øke overlevelsen. Det er ikke faglig begrunnelse for en slik påstand. Medisinsk Index og øvrige AMK-sentraler stiller innringer spørsmål om de har lært HLR, og dersom de har det, blir de bedt om å utføre både brystkompressjoner og munn-til-munn-innblåsninger. Artikkelen i NRK viser også til at det ville være direkte feil å ikke gjøre innblåsninger dersom det gjelder barn, drukning, kveldning eller andre hypoksiske årsaker til hjertestansen. Ellers viser forsøk og forskning at oksygenreservene er tomme i løpet av kort tid og at tilførsel av oksygen derfor er nødvendig etter 5-8 minutter.
Vi oppfordrer derfor alle til å ta kurs, slik at de lærer både innblåsninger og brystkompressjoner. Praksis på kurs vil kunne hjelpe deg til å utføre HLR dersom du opplever at noen får hjertestans. Bare om alternativet er at du ikke klarer å utføre innblåsninger vil "kun brystkompressjoner" være alternativet.
Les også svar fra Norsk Resucitasjonsråd (NRR)
Vedlegg etter innlogging: Pressemelding fra NFR og NRR i 2011 om retningslinjer ang. munn-til-munn-innblåsninger