Av Siw Lilly Osmundsen, 17.02.2014
Nyhetene fra TV2 søndag 16. februar satte igjen fokus på viktigheten av rask intervensjon ved mistanke om hjerneslag. Folkeopplysning er viktig for å gjenkjenne syptomer tidlig og for å få folk til raskt å ringe medisinsk Nødtelefon 1-1-3 dersom de mistenker hjerneslag. Tidsvinduet er kort og ca. to millioner hjerneceller skades hvert minutt som går.
Et annet fokus i saken var bruken av helikopeter for å få pasienten raskt til hjelp. Foreløpig er det bare store sykehus som har CT-scannere, som er avgjørende for behandlingen. Bare ved å scanne hjernen kan de sees om hjerneslaget er forårsaket av hjerneinfarkt eller hjerneblødning, noe som er avgjørende for videre behandling. Symptomene ved disse tilstandene er like, men behandlingen er forskjellig.
Bare to ambulanser er utstyrt med en liten CT-scanner, som prøveprosjekt, for å få tatt denne skanningen så tidlig som mulig. Foreløpig er pasienten derfor helt avhengig av at det ringes 1-1-3 og pasienten kommer raskt til et stort sykehus som kan gjøre diagnostiseringen ved hjelp av CT.
Noe annet som fremkom tydelig i saken, var at hjerneslag ikke bare rammer eldre, pasienten i nyhetssaken var Liam på 7 år da han fikk hjerneblødning.
Les saken fra Nyhetene 16.02.2014 fra TV2
Les om huskeregelen S-O-S ved mistanke om hjerneslag her