Søndag 31. august - verdens overdosedag

Av Siw Lilly Osmundsen, 31.08.2014

Søndag 31. august - verdens overdosedag

I dag markeres verdens overdosedag i hele verden. I Norge dør gjennomsnittlig 260 personer i året som følge av oveerdoser, siden 1997 har 5 500 mennesker dødd av overdose. Det arbeides for en null-tolleranse for dødsfall pga overdoser. Det holdes kurs i kameratredning hvor man lærer førstehjelp til personer i miljøet, slik at de kan redde en kamaerat. Den nye medisinen som kan administreres som nesespray er gjort tilgjengelig og det kurses til omsorgspersonell og pårørende hvordan de enkelt kan administrere denne. Hva gjør du om du finner en person som har tatt overdose?

Førstehjelp ved overdose

Man snakker i første rekke om overdoser på opiater. Opiater ; f.eks: heroin, hydromorfon, metadon, petidin, fentanyl, opium, morfin, kodein. Stoffene påvirker sentralnervesystemet og har en dempende og smertelindrende effekt. Som rus virker den behagelig og avslappende og kan gi en varmefølelse, men også psykoselignende symptomer. Hjernens respirasjonssenter påvirkes og pustingen kan opphøre.

Overdoser kan forekomme pga endring i styrke på stoffet som leveres illegalt eller endringer i tolleranse f.eks. etter en pause. 

Vår oppgave som førstehjelpere blir å sjekke om personen er våken, hvis personen er bevisstløs eller har svært redusert bevissthet, gi fri luftvei og sjekk om personen puster normalt.
Dersom personen ikke puster normalt - hold fri luftvei, rist i personen, evt. gi noe smertestimulig, dersom dette ser ut til å dreie seg om en overdose, rop at personen må puste.

Varsle medisinsk nødtelefon 1-1-3

Dersom tiltakene stimulerer til egen-respirasjon må du passe på at personen puster jevnlig, legg personen i sideleie med fri  luftvei og smertestimuleer/rop at de skal puste hver gang de stopper opp å puste. Hvis personen ikke puster ved disse tiltakene starter du hjerte-lungeredning 30:2, altså 30 kompressjoner og 2 innblåsninger, gjentatt inntil ambulansen kommer.

Skulle du anse det som utrygt å foreta innblåsninger og du ikke har beskyttelsesduk, gjør brystkompressjoner kontinuerlig inntil ambulansen kommer.

 


Vedlegg