Av Siw Lilly Osmundsen, 03.01.2014
Dødsulykken i Rogaland viser at ikke alle tør stoppe ved en trafikkulykke. Det blir rapportert at flere passerte ulykkesstedet uten å stoppe før ofrene fikk hjelp. En 19 år gammel forbipasserende mann var den som endelig stoppet, da hadde flere biler passert. En var omkommet og to satt fastklemt i bilene inne i den undersjøiske tunnelen.
Selvfølgelig skal vi hjelpe et medmenneske - hva skal til for at du tør stoppe?
Les om ulykken her: http://www.nrk.no/rogaland/bilene-stoppet-ikke-for-dodsulykke-1.11447545
Denne historien viser at ikke alle stopper ved en trafikkulykke, hvorfor ikke?
Det bør være en selvfølge å ønske å hjelpe noen som er i en hjelpeløs situasjon og er skadet. Hva er det som gjør at noen ikke stopper? Man kan forstå at en slik situasjon fremkaller frykt og usikkerhet, men empati bør gjøre at vi allikevel stopper og gjør så godt vi kan. De fleste vil med sunn fornuft og medfølelse kunne gjøre mye godt for et medmenneske i en slik kritisk situasjon. Ringer man i tillegg medisinsk nødtelefon 1-1-3 vil de veilede og hjelpe deg med tiltakene du bør gjøre.
19-åringen i ulykken i Rogaland ble veiledet av 1-1-3 i hva han skulle gjøre av sikringstiltak og førstehjelp. Mange ganger er det ikke så avansert førstehjelp som skal utføres, mange dør fordi de ikke får fri luftvei, noe som er et forholdsvis enkelt tiltak å utføre for førstehjelperen. Norsk Førstehjelpsråd oppfordrer arbeidsgivere og private til å sette fokus på å lære livreddende førstehjelp før man kommer i en slik situasjon.
Veitrafikkloven er tydelig på kravet til å hjelpe ved trafikkulykke, det vil være mye bedre å ha vært på førstehjelpskurs, slik at man vet hvilke tiltak man skal prioritere. At du har gått førstehjelpskurs vil gjøre det mye enklere for personell på medisinsk nødtelefon 1-1-3 å veilede deg, fordi de da kan minne deg på kunnskap og ferdigheter du har inne. Vektlegg førstehjelpskurs med praktiske og realistiske øvelser, fremfor teoretiske kurs, øvelser vil gjøre at ferdighetene sitter i ryggmargen og lettere kan hentes fram. Norsk Førstehjelpsråd vektlegger en undervisningsmetode som gir praktiske ferdigheter ved mange praktiske øvelser på førstehjelpskursene "Norsk Grunnkurs Førstehjelp" og "Førstehjelp for deg som har omsorg for barn". Det førstnevnte kurset behandler temaene; opptreden på skadested og tiltak på skadestedet.
Gå førstehjelpskurs før du trenger det - det vil du aldri angre på!